7 maart 2016 Jantien

Zelf smushi’s maken

Smushi, heb jij er wel eens van gehoord? Het is een gerecht dat voortkomt uit de ‘New Nordic Cuisine’; de Scandinavische slow food beweging. De slow food beweging vindt zijn oorsprong in Italië en het betekent teruggaan naar oude kooktechnieken, lokaal eten (streekgerechten) en wild plukken. Het credo luidt: “Hoe dichter bij, hoe beter.”

De New Nordic Cuisine is bedacht door de Deense food professor Claus Meyer en de jonge chef Rene Redzepi, eigenaren van Restaurant Noma in Kopenhagen. De naam van dit met twee Michelin sterren bekroonde restaurant is een combinatie van twee woorden:”nordisk” (Noors) and “mad” (eten). 

Smushi's Maken

Restaurant Noma in Kopenhagen

Met de New Nordic Cuisine wordt de nadruk gelegd op simpel, puur, vers en het gebruik van seizoensgebonden producten. Met deze nieuwe hippe Scandinavische keuken kreeg ook het traditionele smorrebroad een make-over.

Wat is een smushi?

Een smushi is een combinatie van smorrebrod en sushi. Het zijn kleine rechthoekige hapjes die lijken op de bekende sushi, met als grote verschil dat een smushi als basis roggebrood heeft in plaats van rijst. Je kunt smushi’s zo mooi en ingewikkeld maken als je zelf wilt. Dat is meteen ook wat ik er zo leuk aan vind: smushi’s maken is heel creatief, je kunt er prachtig fingerfood mee maken.

Ik geef je vandaag twee recepten voor crèmes waarmee je zelf heerlijke smushi’s kunt maken. Het ene recept is voor een crème van witte bonen en het andere recept is een hummus van gepofte rode biet. Onthoud dat je voor smushi’s altijd seizoensgebonden ingrediënten gebruikt.

Smushi

Zomer smushi’s met groenten & bloemen uit de moestuin

Wat heb je nodig voor ong. 20 smushi’s:

  • 1 of 2 purees op basis van peulvruchten/granen/bonen/noten. De recepten vind je onderaan dit blog. Het werkt het makkelijkst als je de puree in een spuitzak doet.
  • 2 rode bieten in heel dunne plakjes gesneden met een mandoline bijvoorbeeld. gemarineerd voor minstens een uur in 45 ml (appelcider)azijn met 15 ml (ahorn)siroop, wat peper & zout.
  • 2 appels, klokhuis met een boor verwijderd en vervolgens in dunne plakken gesneden, met wat citroensap besmeren om het vruchtvlees wit te houden.
  • 1 winterwortel, kort gekookt in sinaasappelsap in dunne plakken.
  • Kiemen, noten of zaden om mee te versieren.
  • Kruiden, blaadjes, bloemen van het seizoen, wat voor eetbaars groeit er in jouw tuin momenteel? om mee te versieren.
  • 20 roggebroodrondjes (of vierkantjes).

Wat ga je doen:

  1. Met een ronde uitsteker (zie hier) maak je rondjes van de plakken appel, wortel, rode biet. Maak deze rondjes even groot als het roggebroodrondje.  
  2. Nu ga je bouwen. De puree gebruik je niet door elkaar heen want dat is niet lekker. Dus de ene smushi maak je met de crème van witten bonen. De volgende met hummus van gepofte rode biet.

Hummus van gepofte rode biet 

Ingrediënten

  • 1/2 cup (102 gram) kikkererwten gedroogd 
  • 1 stuk kombu (gedroogd zeewier)
  • 350 gram rode bieten
  • 1 teen knoflook
  • 1 tl Ras al Hanout
  • 1 el sesamolie
  • 2 el tahini
  • 4 el citroensap
  • 1 tl zout
  • 1/2 tl chilipoeder
  • Verse koriander als garnering

Bereiding

  1. Laat de kikkererwten 12 uur weken.
  2. Kook de kikkererwten gedurende 1 uur met een stuk kombu gaar (verwijder de kombu na het koken).
  3. Wikkel de rode bieten in aluminium folie en pof deze gedurende 1 uur op 200 graden.
  4. Maal de kikkererwten (het liefst warm!) met alle ingrediënten in de keukenmachine fijn.
  5. Als het te dik is voeg je wat warm water toe (1 el per keer).
  6. Breng op smaak.
  7. Serveren met gehakte koriander.

Witte bonen crème met appel

Ingrediënten

  • 1/2 cup (103 gram) witte bonen, gedroogd
  • 1 Elstar appel (of andere appel met rode schil)
  • 3 el olijfolie
  • 1 tl zout
  • 3/4 tl witte peper
  • 2 tl thijm
  • 1 el citroensap
  • 2 el water
  • 1 stuk Kombu (gedroogd zeewier)
  • Platte peterselie, gehakt

Bereiding

  1. Laat de witte bonen 12 uur weken.
  2. Kook de witte bonen gedurende 1 uur met een stuk kombu gaar (verwijder de kombu na het koken) .
  3. Schil de helft van de Elstar appel en snijd in vier parten.
  4. Snijd de andere helft van de Elstar appel mèt schil in brunoise blokjes; heel klein.
  5. Maal de witte bonen, de 4 parten Elstar met zout, peper, thijm, citroensap, olijfolie in de keukenmachine fijn.
  6. Haal deze puree door de passe vite (roerzeef, zie hier) tot een crème.
  7. Meng de brunoise stukjes Elstar door de crème.
  8. Serveer met gehakte platte peterselie.
Sharing is Caring!
Tagged: , , , , , , ,

About the Author

Jantien
Jantien Mijn naam is Jantien van der Meer. Inmiddels al meer dan vijf jaar zelfstandig werkend kok met een eigen vegan cateringbedrijf. Ik kook wereldwijd voor grote groepen tijdens (yoga)retraites Ik zorg met mijn plantaardige en biologische maaltijden dat de gasten zich voldaan voelen op een fijne manier. Zodat ze zichzelf volledig kunnen focussen op de retraite. Daarnaast zet ik me actief in om het bedrijfsleven groener en duurzamer te maken. Voor verschillende bedrijven verzorg ik regelmatig de bedrijfscatering. De ene keer is dat een heerlijk buffet voor in het bedrijfsrestaurant, de andere keer een uitgebreide lunch of borrel voor een groep medewerkers/collega’s. Bij mensen thuis koken doe ik ook graag! Daarom verzorg ik naast de bedrijfscatering en groepscatering ook graag privé diners. Bij een privé diner pas ik me aan zoals de klant het wil. Uitgebreide uitleg over al het heerlijks dat ik je voorschotel? Geef ik! Wil je me zo weinig mogelijk zien of horen? Ik verwissel stiekem de bordjes op tafel tijdens de overgang naar het nieuwe gerecht. De plantaardige keuken wordt steeds populairder en daar werk ik graag aan mee. Ik geef graag workshops aan mensen die (beter) willen koken in de plantaardige keuken zodat de drempel naar een plantaardig voedingspatroon nog lager wordt. Ik kook altijd met biologische producten van producenten en kwekers waarmee in de lijntjes kort houd. Hierdoor garandeer ik pure ingrediënten van de hoogste kwaliteit! Een etentje gepland maar geen idee wat je moet koken voor al die mensen? I am here <3