17 augustus 2016 De Gewilde Keuken

Vegan wijn en zomerse sangria

Het lijkt erop dat we nog een aantal mooie warme dagen tegoed hebben van moeder Natuur. Laten we het over de ultieme zomerdrank, sangria, hebben!

Picknicks

Als chefkok bij De Gewilde Keuken verzorg ik in de zomer veel picknicks en barbecues. Dat vind ik heerlijke opdrachten. Het is zomer, en meestal ook warm en droog. De natuur is op zijn mooist en iedereen is vrolijk. Zelfs de hapjes en drankjes zien er op hun best uit in het warme zomerlicht. Ik heb een keer een picknick georganiseerd voor 60 man. Iedereen kreeg een mandje met 5 gerechtjes en de sangria – een cocktail van wijn, fruit en likeur – vloeide rijkelijk. Onderaan deze blog vind je een recept om zelf de lekkerste sangria te maken, plus een heerlijke alcoholvrije variant.

Vissenblazen

Maar eerst ga ik het over een van de belangrijkste ingrediënten van Sangria hebben: wijn. Dit blog moest er wel komen, want I love wine! Wijn leeft. Het groeien van de druiven aan de trossen, daar begint het al. Het is de conceptie. Een heel nieuw leven is in de maak. De wijnranken halen de beste mineralen uit de grond (de terroir). Het gisten in de vaten zou je kunnen zien als de geboorte, om vervolgens in de flessen al rijpend te leven. Prachtig vind ik dat. Ik heb zelfs serieus overwogen om vinoloog te worden. Alleen kan je als veganist niet studeren aan de vinologen academie. Je wordt geacht wijn-spijs combinaties te proeven en die zijn zeker niet allemaal plantaardig. En ook lang niet alle wijn die je proeft tijdens deze opleiding is veganistisch. Nee, helaas worden veel wijnen geklaard met dierlijke producten.

Van origine is wijn een troebele drank, vertelt Joren mij. Joren (www.wijnvdnatuur.nl) is vinoloog en werkt bij de Natuurwinkel in Amersfoort. De wijn van oudsher, zoals de Romeinen die dronken lijkt niet op de wijn zoals wij die nu kennen. Wijn is van oorsprong een troebele drank. De moderne mens vindt troebele wijn er niet drinkbaar uit zien. Daarom proberen wijnboeren de troebele deeltjes (het depot) er zo veel mogelijk voor ons uit te filteren. Voor dit zogenaamde klaren zijn verschillende methodes, maar de meest gangbare is met (kippen)eiwit. Ook caseïne (melkeiwit), gelatine en vissenblazen worden gebruikt. De meeste biologische wijnen worden gelukkig steeds vaker geklaard met bentoniet, een kleisoort.

Wijndatabase

De vraag naar vegan geklaarde wijn neemt toe volgens Joren. De importeurs sturen steeds meer aan op met bentoniet geklaarde wijn, en op steeds meer etiketten prijkt het vegan keurmerk. In de Amersfoortse Natuurwinkel heeft Joren er zelfs speciale bordjes bij gezet. Zie je op de wijn die je wilt hebben geen vegan logo? Dan kun je altijd nog kijken in deze wijndatabase.

Jorens favoriete wijn is de cabernet-sauvignon van wijngaard Upland in Zuid-Afrika. De boer werkt volledig in balans met de natuur en op zijn land is er een enorme biodiversiteit. Je proeft de ongereptheid van de aarde terug in de wijn. Wauw! Deze wijngaard staat hoog op mijn lijst met plekken waar ik minstens een keer in mijn leven naartoe wil.

Deze cabernet-sauvignon is behoorlijk aan de prijs, voor een sangria volstaat een minder dure wijn. Het gaat in de sangria tenslotte om het samenspel van de ingrediënten. Wat mij betreft is sangria het ultieme picknickdrankje. Steel de show met een van mijn sangriarecepten! Deze sangria’s zijn het lekkerst als je ze de dag tevoren al maakt.

Witte sangria met komkommer en gember

Ingrediënten

 • ½ cup agavesiroop
 • ½ cup water
 • Citroenschil van 1 biologische citroen
 • 5 cm verse gember, in reepjes
 • 1 ½ komkommer, met een dunschiller in linten gesneden
 • ½ cup brandy (optioneel)
 • 1 fles witte wijn (tip: Verdejo van de familie Parra)

Bereiding

 1. Zet de fles wijn in de koelkast en maak ijsklontjes.
 2. Breng de agavesiroop, water, gember en citroenschil in een pan aan de kook.
 3. Als het water kookt: zet het gas laag. Laat het 10 minuten sudderen zodat de smaken goed in het water trekken. Laat daarna afkoelen.
 4. Giet over in een schenkkan of thermosfles en voeg de brandy en komkommer toe. Laat het zo lang mogelijk intrekken.
 5. Giet vlak voor het uitserveren de fles witte wijn en de ijsklontjes bij het mengsel.
 6. Tip: het ziet er extra feestelijk uit als elk glas een komkommerlint heeft.

Virgin sangria

Ingrediënten

 • 400 ml kokend water
 • 2 zakjes zwarte, groene of rooibosthee
 • 2 kaneelstokjes
 • ½ cup agavesiroop
 • 400 ml appel-, granaatappel- of druivensap
 • 200 ml sinaasappelsap
 • 1 sinaasappel in dunne schijven
 • 1 citroen in dunne schijven
 • 1 limoen in dunne schijven
 • 1 appel in blokjes
 • 500 ml koolzuurhoudend water

Bereiding

 1. Zet het mineraalwater in de koelkast en maak ijsklontjes.
 2. Zet thee door het kokende water in een kom over de theezakjes en de kaneelstokjes te gieten. Laat zeker 10 minuten trekken.
 3. Meng de agavesiroop door de thee en verwijder de zakjes.
 4. Giet in een pitcher of thermosfles en voeg het sap en het fruit toe.
 5. Laat minstens een uur trekken, maar liefst een hele nacht.
 6. Giet vlak voor het uitserveren het mineraalwater bij het basismengsel en doe de ijsklontjes erbij. Zorg dat ieder glaasje stukjes fruit heeft.

Cheers!

Heb je nog bloemen in je tuin of huis staan? Mijn volgende blog gaat over eetbare bloemen.

Hartegroet van Jantien

De Gewilde Keuken

Sharing is Caring!
Tagged: , , , , , , ,