24 augustus 2017 De Gewilde Keuken

RECEPT: Dal van mungbonen, appels, kokos & munt

Dal van mungbonen, appels, kokos & munt

Aantal personen: 4 personen
Voorbereidingstijd: 8-12 uur (weektijd mungbonen en koken mungbonen)
Bereidingstijd: 45 minuten

Ingrediënten voor de dal

  • Mungbonen gedroogd, 200 gram
  • Kurkuma geraspt, 0,5 eetlepel
  • Komijnzaadjes, 1 eetlepel
  • Garam Masala kruidenmengsel, 1 eetlepel
  • Citroengras gekneusd, 1 stengel
  • Geperste knoflook, 3 tenen
  • Kokosmelk 5 dl
  • Geraspte kokos 40 gram
  • Appels (liefst iets zuurdere en stevige zoals Granny Smith), gewassen en in blokjes gesneden (met schil), 2 stuks
  • Bosuien schoon gemaakt en in rondjes gehakt, 75 gram
  • Limoensap, 30 ml (2 eetlepels, meer naar smaak)
  • Agavesiroop, 2 eetlepels ( en meer naar smaak)
  • (Staart)peper gemalen, 2 theelepels
  • Zout, 0,5 eetlepel
  • Kokosolie
  • Verse munt, schoon gemaakt en fijn gehakt, 3-4 eetlepels
  • Cashewnoten,6 eetlepels

Werkwijze

  1. Mungbonen weken en koken, zie ook mijn stappenplan peulvruchten koken in het blog van .10 augustus 2017.
  2. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  3. Rooster de cashewnoten op een bakplaat in de oven gedurende 6- 8 minuten totdat ze licht gekleurd zijn en lekker ruiken.
  4. Smelt wat kokosolie in een grote pan en voeg de kruiden (citroengras, kurkuma, komijnzaad, garam masala) toe, bak zachtjes, totdat ze geuren.
  5. Meng de gekookte mungbonen, kokosmelk, de appels, knoflook, kokosmelk in de pan en verwarm goed door. Voorkom aanbranden door goed te roeren en eventueel aan te lengen met kokosmelk of water.
  6. Voeg agavesiroop, (staart)peper, zout, 1 eetlepel munt, lente ui, geraspte kokos en het limoensap toe.
  7. Proef en breng op smaak met zout, (staart)peper, extra munt. Voor meer zuur voeg je extra limoensap toe. Vind je de dal te zuur, dan kun je wat meer agavesiroop toevoegen.
  8. Strooi voor serveren de munt en cashewnoten over de dal.

Tips

1. Serveer dit gerecht bijvoorbeeld met gestoomde wortels en koriander, basmatirijst, kleine pannenkoekjes en een chutney.

2. Staartpeper, ofwel cubebepeper, zijn kleine besjes die de korrelgrootte hebben van peper maar minder ruw of geribbeld en minder zwart zijn. Het typische kenmerk is dat ze eindigen in een staart-achtig aanhangsel. Staartpeper heeft een warm en krachtig aroma en een frisse pittige smaak.

Sharing is Caring!
Tagged: , , , , , ,