28 april 2017 De Gewilde Keuken

Heb je wat op jouw lever? En een heerlijk recept voor wortelsaus

Voorjaarsmoeheid, heb je daar ook last van? Ik wel. Als de zon schijnt barst ik van de energie maar zodra hij weg is kom ik in een soort winterslaap modus.

Voor mij betekent dat extra werk voor mijn lever. De lever heeft zo’n 500 verschillende taken! De lever is het belangrijkste orgaan voor het verteren van vet en het ontgiften. Ieder vetmolecuul dat je eet, gaat door je lever. Maar als je lever overbelast raakt, kan de leverfunctie vertragen waardoor bijvoorbeeld vetten slechter verteerd worden en dat draagt niet bij aan je vitaliteit.

Wat doe ik dan?

Geestelijk: zo weinig mogelijk om mijn lever nemen dus ontstressen: voldoende slaap, mediteren en wandelen. Naast yoga doe ik stretch oefeningen om de lever-gal meridiaan te ondersteunen (https://www.youtube.com/watch?v=-cfA1Yo2FOA). En natuurlijk heb ik wat extra aandacht voor de lever via mijn voeding. Mariadistel, thee van paardebloem, knoflook, citroensap en kurkuma bijvoorbeeld zijn heel ondersteunend aan de lever, maar laten we ook de wortels niet vergeten! En dat komt goed uit want het wordt weer tijd voor sappige bospenen die zo rondom mei weer geoogst gaan worden. Ga voor de biologische met fris groen loof!

Wortels om gifstoffen af te voeren…

De wortel stimuleert de lever namelijk om gifstoffen af te voeren. Het is daarom belangrijk om regelmatig rauwe wortels te eten. Rauwe wortelsap en geraspte wortel zijn ook goed om de leverwerking te stimuleren.

Hierbij deel ik een recept voor een wortelsaus die heerlijk is over salades en gestoomde groenten. Zelf eet ik deze saus graag met een kom gierst, gestoomde sperziebonen en gestoofde witte boontjes met rozemarijn. Dit recept is supergezond en super makkelijk klaar te maken. Je hebt alleen wel een blender nodig. Als je biologische wortels hebt met loof: het loof kun je ook eten, bijvoorbeeld fijnhakken en over salades strooien of gestoofd in wat bouillon.

Recept wortelsaus, voor 1 liter

Ingrediënten:
Wortels (liefst biologisch): 750 gram
Knoflook: 4 tenen
Olijfolie: 300 ml
Tahini: 8 eetlepels
Citroensap: 150 ml
Gemberrasp: 5 theelepels
Sinaasappelsap: 150 ml
Zout: eerst 1 theelepel (en later eventueel meer toevoegen)

Bereidingswijze:
1. Was de wortels, haal het zand ervan af en snijd ze in kleine stukken
2. Voeg eerst alle vloeibare ingrediënten in de blender en daarna de overige ingrediënten.
3. Blend tot je een dikke saus hebt. Als je de saus te dik vindt dan kun je verdunnen door wat meer sinaasappelsap toe te voegen.
4. Proef en breng op smaak met eventueel meer tahini, gember, zout.

Sharing is Caring!
Tagged: , , , ,