19 april 2017 De Gewilde Keuken

De Libanese keuken + recept Kibbeh

Libanese keuken vegetarisch recept KibbehDe Libanese keuken biedt veel inspiratie voor de veganistische keuken. Daarom zet De Gewilde Keuken regelmatig Libanese mezzes op haar menu. In de Libanese keuken wordt er veel gekookt met verschillende granen, peulvruchten, noten, fruit en allerlei spannende kruiden.

Denk aan rozenwater of za’tar (kruidenmengsel met o.a. sumac, thijm en sesamzaad). Je waant je in een sprookje uit 1001 nacht. Hummus, baba ghanoush en falafel kennen we natuurlijk wel. Dat zijn gerechten die al lang geïntroduceerd zijn in de Westerse keuken. Ook zijn ze inmiddels bij de meeste supermarkten verkrijgbaar.

Maar de Libanese keuken is veel meer dan dat! Mjadara is een gerecht met rijst en linzen afgestopt met gebakken ui. Het wordt meestal als bijgerecht geserveerd. Het is heerlijk samen met komkommer voor een frisse touch. Mjadara is een oud gerecht dat veel Palestijnen door de oorlog geholpen schijnt te hebben. De ingrediënten van dit gerecht waren namelijk makkelijk verkrijgbaar en niet duur.

Dan heb je ook nog het gerecht Fattoush. Het is een broodsalade gemaakt met pitabrood. De stukjes pitabrood worden geroosterd of gebakken en gemend met verschillende groenten en kruiden, afhankelijk van het seizoen. De groenten in dit gerecht worden vrij grof gelaten en afgewerkt met sumac (fijngemalen rode zure besjes), dit om het gerecht een zure smaak te geven.

Voor een heerlijk Libanees mezzes menu ben je bij De Gewilde Keuken aan het juiste adres!

Ken je het gerecht Kibbeh? Het is een gerecht gemaakt op basis van bulgur. Bulgur wordt gemaakt van tarwe.De tarwekorrels worden eerst gestoomd, daarna gedroogd en vervolgens grof gemalen of gebroken. Kibbeh is het nationale gerecht van Libanon en enorm populair. Er zijn redelijk wat varianten op Kibbeh, zoals in de vorm van pasteitjes. De Gewilde Keuken maakt het Kibbeh als hartige taart. Benieuwd naar dit gerecht? Dat komt goed uit, want hieronder deel ik het recept met jullie.

Kibbeh van zoete aardappel

Voor 8 personen

Ingrediënten

Zoete aardappel: 1 kilo
Ui: 1 fijn gehakt
Knoflook: 3 tenen fijn geperst
Paprikapoeder, zoet: 1,5 theelepel
Zout: 2 theelepels
Bloem: 4 eetlepels
Bulgur: 2,5 cup
Zongedroogde tomaten: 1 cup
Basilicum vers: 3 eetlepels
Peterselie vers: 3 eetlepels
Olijfolie

Bereidingswijze

1. Verwarm de oven voor op 200 graden (hete lucht 180 graden)
2. Pof de zoete aardappels in de oven
3. Week de zongedroogde tomaten een kwartier in gekookt water, hak ze daarna heel fijn
4. Was de bulgur en kook deze net aan gaar
5. Prak de zoete aardappels fijn in een grote kom
6. Voeg de kruiden, peper, zout, bulgur, fijngehakte tomaten toe
7. Meng met de handen zodat alles goed vermengd.
8. Voeg 3 eetlepels olijfolie toe.
9. Proef het mengsel, is het op smaak of zijn er meer kruiden nodig?
10. Bekleed een bakvorm met bakpapier, besprak met olie en druk het mengsel erin, besprenkel met olijfolie
11. Bak het mengsel in ongeveer 25 minuten af.

Zoete aardappels roosteren

1. Verwarm de oven voor op 200 graden of 180 graden hete lucht oven.
2. Prik de schil van de zoete aardappels in met een vork, leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier en bak ongeveer 45 minuten totdat je er met een cocktailprikker helemaal in kan steken). Laat ze vervolgens afkoelen, haal de schil er vanaf. Klaar!

Eet smakelijk!

Sharing is Caring!
Tagged: , , , ,