Als kleine meid had ik al een visie: ik wilde banketbakker worden! En nee, ik dacht niet alleen aan het heerlijke banket dat ik ging bakken maar ook aan hoe mijn bakkerij eruit moest komen te zien. Welke kleuren, wat voor soort pand, de balie en hoe ik de heerlijke gebakjes uit ging stallen. De kracht om een totaal concept te visualiseren had ik toen al voor ogen.

In mijn jonge jaren had ik al besloten dat ik teveel van dieren hield om ze te eten. Daar stopte ik accuut mee. Ik werd vegetariër. Ook begon ik me te verdiepen in voeding. Voeding die goed is voor mijn lichaam en geest. Waar komt mijn eten vandaan? Wat is het en wat doet het voor mij als persoon?

Ik verslond niet alleen heerlijke plantaardige maaltijden maar ook stapels boeken. Boeken over gezonde voeding, biologisch-dynamische landbouw en boeken over hoe we voor de aarde moeten zorgen.

Reizen deed ik ook graag. Wat zeg ik? Samen met mijn ouders heb ik bijna de hele wereld gezien! Vooral mijn vader liet mij dingen zien die je op resorts niet tegenkomt. Ik zag niet alleen de glinsterende zwembaden. Ik zag ook de armoede waarin sommige mensen moeten leven. Ik zag het grote verschil tussen arm en rijk en ik realiseerde me hoe gezegend ik ben met het leven dat ik leid. Tijdens een boottocht over de de Amazone rivier vertelde een van de bootjongens wat er met delen van het regenwoud gebeurde ten behoeve van de extensieve veeteelt. Nooit realiseerde ik me dat totdat ik fysiek zo dichtbij het regenwoud was.

Vegetarisme voelde voor mij als een goede levensstijl. Ik merkte dat ik me een stuk vitaler ging voelen als vegetariër, ik vaarde er wel bij. Totdat ik op mijn 25e besloot dat ik ook geen zuivel meer wilde gebruiken in mijn voeding. De mens is het enige ras dat als volgroeid ‘dier’ melk blijft drinken. Dat drong ineens tot me door en ik dacht, die melk is voor de kalfjes bestemd en niet voor de mens! Later zei ik ook eieren, honing en alle ander dierlijke producten vaarwel en besloot zo puur mogelijk te eten, producten en ingrediënten die zo min mogelijk zijn bewerkt, bij voorkeur van biologisch-dynamische afkomst. Ik wil even van wat de natuur ons schenkt, zonder daarmee de natuur te belasten. 

Omdat ik heel erg geïnteresseerd raakte in de maatschappelijke verdelingsvraagstukken en economische ongelijkheid zei ik mijn droom om een eigen bakkerij op te zetten vaarwel. Zo ook de hogere hotelschool. Ik studeerde Sociologie en Milieufilosofie. Daarna een post-doctoraal Internationale en Europese Relaties. Ik werd projectmanager in de non-profit sector. Hobbymatig kookte ik steeds vaker voor andere mensen en omdat ik mijn foto’s op social media plaatste, kwamen er meer mensen die het eten en de hapjes op verjaardagen door mij wilde laten verzorgen. Daarnaast wilden ze ook leren hoe je plantaardig kan koken en toch verrukkelijk eet. Ik gooide mijn hele carrière om en studeerde VIP Health and Nutrition onder begeleiding van chefkok Femke van den Heuvel. Daarnaast werkte ik zoveel mogelijk in de keuken bij Femke om het geleerde in de praktijk te brengen en natuurlijk om nog meer te leren. Na een jaar was ik zelfstandig werkend kok! Ik zei mijn oude baan vaarwel en begon De Gewilde Keuken. Inmiddels bestaat De Gewilde Keuken langer dan 6 jaar en ben ik gegroeid tot een kok met heel veel kennis over natuurvoeding en de plantaardige keuken. De Gewilde Keuken zorgt ervoor dat ik groei als mens en nog iedere dag leer.

“Work and live to serve others, to leave the world a little better than you found it and garner for yourself as much peace of mind as you an. This is happiness.” – David Sarnoff


 

Ontmoet chef Ronny: een bijzonder levenspad

De Gewilde Keuken is een collega en kok rijker, met chef Ronny!

Ronny: ‘Als puber wist ik het al: ik ga iets in de biologie doen! Wat dat ‘iets’ precies zou worden, daar had ik geen idee van. Nou, dat is een heel bijzonder levenspad geworden!

Het eerste deel van mijn werkende leven speelde zich af in het onderwijs: docent biologie en gezondheidskunde. In 2000 ik ben uit het onderwijs gestapt en heb mijn geluk gezocht in de ICT. Als projectmanager heb ik kennis gemaakt met de commerciële wereld, overheden en het ICT-werkveld. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en ik ben toch weer de biologieboeken in gedoken. Na twee jaar van studeren, alle ‘oude’ kennis weer ophalen en ‘nieuwe’ kennis opdoen, mocht ik mezelf vol trots Voedingsdeskundige noemen.

Omdat ik de opleiding ‘De Natuurkeuken’ heb gevolgd behoor ik nu ook tot de selecte groep ‘Groene koks’ (Groene Kookacademie Koks). De perfecte combinatie van theorie en praktijk heeft geleid tot het ontwikkelen van kookworkshops en cursussen. Toen Jantien aan mij vroeg om ook voor De Gewilde Keuken te gaan werken, had ik hier tegelijk veel zin in. Want wat er door De Gewilde Keuken gekookt wordt, sluit naadloos aan bij mijn ervaring en favoriete recepten!’

Gezonde groet,

Ronny Neilen-Bruijnen