Als kleine meid had ik al een visie: ik wilde banketbakker worden! En nee, ik dacht niet alleen aan het heerlijke banket dat ik ging bakken maar ook aan hoe mijn bakkerij eruit moest komen te zien. Welke kleuren, wat voor soort pand, de balie en hoe ik de heerlijke gebakjes uit ging stallen. De kracht om een totaal concept te visualiseren had ik toen al voor ogen.

Vroeger, toen ik nog een jong meisje was, had ik zwemles naast het oude abattoir in Uithoorn. Ik zag daar de varkens het slachthuis in gedreven worden. De laatste angstige blik voordat ze naar de eindbestemming gingen. Later zag ik ook hoe een prachtige koe werd gedood. Bij thuiskomst lag er dan een biefstuk op mijn bord. Ik begreep gewoon niet waarom mensen zulke gruwelijke dingen deden (nu nog niet). Ik begon me te verdiepen in echte voeding. Waar komt mijn eten vandaan? En vooral, wat is gezond voor mijn lichaam en geest?

Ik verslond niet alleen heerlijke plantaardige maaltijden maar ook stapels boeken. Boeken over gezonde voeding, biologisch-dynamische landbouw en boeken over hoe we voor de aarde moeten zorgen.

Reizen deed ik graag. Samen met mijn ouders maakte ik reizen over de hele wereld. Mijn vader liet me alles in de wereld zien. Ik zag niet alleen de luxe hotels en glinsterende zwembaden maar ook de armoede waarin sommige mensen moeten leven. Met pijn in mijn hart zag ik hoe hun leven was en tegelijkertijd hoe gezegend ik ben met het mijne. De mishandeling van dieren en de zwerfkinderen op straat lieten mijn realiseren dat ik het enorm heb getroffen. Tijdens een boottocht over de de Amazone rivier vertelde een van de bootjongens hoe het regenwoud werd gekapt voor de extensieve veeteelt. Het greep me heel erg aan en ik werd me zo bewust van de ongelijkheid, de oneerlijkheid, in de wereld waarin wij leven. Met name het ontnemen van de rechten van dieren, zodat mensen ze kunnen eten, ging mij niet in het zomerse jurkje zitten. Waarom moet er iemand sterven zodat de mens kan genieten van het vlees? Ik koos er meteen voor om vegetariër te worden.

Toen ik net 25 lentes jong was, kwam ik er achter dat voor zuivel, óók dieren worden gedood. Ik dacht dat ik als vegetariër de (voor mij) juiste keuze had gemaakt maar na het bewuste gesprek met een biologisch-dynamische geitenboer wist ik het zeker: Ik moest mijn leven nog meer veranderen om zoveel mogelijk dierenleed te voorkomen. Een veganistische levensstijl was voor mij dan ook een logisch gevolg.

Het concept van mijn eigen banketbakkerij liet ik varen. Zo ook de hogere hotelschool. Ik studeerde Sociologie en Milieufilosofie. Daarna een post-doctoraal Internationale en Europese Relaties. Ik werd beleidsadviseur en projectmanager in de non-profit sector. Hobbymatig kookte ik steeds vaker voor andere mensen en omdat ik mijn foto’s op social media plaatste, kwamen er meer mensen die verjaardagen door mij wilde laten cateren. Daarnaast wilden ze ook leren hoe je plantaardig kan koken en toch verrukkelijk eet. Ik gooide mijn hele carrière om en studeerde VIP Health and Nutrition onder begeleiding van chefkok Femke van den Heuvel. Daarnaast werkte ik zoveel mogelijk in de keuken bij Femke om het geleerde in de praktijk te brengen en natuurlijk om nog meer te leren. Na een jaar was ik zelfstandig werkend kok! Ik zei mijn oude baan vaarwel en begon De Gewilde Keuken. Inmiddels bestaat De Gewilde Keuken vijf jaar en ben ik gegroeid tot een kok met superveel kennis over natuurvoeding en de plantaardige keuken. De Gewilde Kok zorgt ervoor dat ik groei als mens en nog iedere dag leer.

“Work and live to serve others, to leave the world a little better than you found it and garner for yourself as much peace of mind as you an. This is happiness.” – David Sarnoff