15 juni 2016 Jantien

Van cashew tot kaas

Een heerlijk voorafje!

Dat je van noten en zaden melkachtige drankjes kunt maken wist je waarschijnlijk al. Steeds meer supermarkten verkopen naast dierlijke melk en sojadrank ook amandel-, haver- of zelfs cashewnotendrink. Maar wist je dat je er ook heel goed kaas van kunt maken? Je kunt het zelf doen als je een goede keukenmachine hebt, maar er zijn er ook steeds meer zo te koop. De kaasjes van Fairly Cheesy zijn bijvoorbeeld allemaal gemaakt met noten en zaden als basis. Zo ook Veganella, een mozzarella-achtige kaas op basis van cashewnoten. Bij de plaatselijke Natuurwinkel vroegen ze me of ik hem wilde proberen om er eventueel iets over te schrijven, en ik zei natuurlijk ja. Met deze heerlijke kaas gaan we zometeen iets lekkers maken.

Kaascravings

Traditionele kaas wordt gemaakt door aan dierlijke melk stremsel toe te voegen – een enzym dat meestal uit een kalvermaag wordt gewonnen – en vervolgens zout, zuursel en schimmels. Dat klinkt misschien niet lekker, maar toch zijn veel mensen verslaafd aan kaas. Letterlijk verslaafd. Het is voor velen een van de grootste hekelpunten als ze de overstap naar veganisme overwegen. Kaascravings – het sterke verlangen naar kaas – is een woord dat in het woordenboek van bijna iedere beginnende vegan voorkomt.

Dierlijke kaas is verslavend vanwege twee stofjes die van oorsprong in de melk zitten: het eiwit caseïne, en casomorfine. Ja echt, morfine. Een opiaat. In de natuur helpt deze stof waarschijnlijk om de band tussen moeder en jong te versterken, maar in een volwassen mensenlichaam werkt het het zelfde als de morfine die in ziekenhuizen als zware pijnstiller wordt ingezet, zij het ietsje minder duidelijk, maar toch. Zo veel kaas eten als Nederlanders gemiddeld doen (zo’n 50 gram per persoon per dag) kan wel degelijk klachten als bewustzijnsverlaging, vermoeidheid en zelfs depressie versterken.

Vegan kaasmeisjes

Goed, terug naar de cashewkaas, die niet verslavend is maar daarom zeker niet minder lekker. Voor mij als vegan chef zijn er twee belangrijke kaasmakers, namelijk Miyoko Schinner uit de VS, die er ook het boek Artisan Vegan Cheese over schreef; en dichter bij huis Charlotte Vording van Fairly Cheesy (www.charlysallisfair.nl). Haar kaasjes zijn heerlijk om mee te koken. Wil je weten hoe ze haar producten maakt? Het NPO3-programma Groen Licht maakte voor een uitzending een korte reportage die hier terug is te zien: https://vara.nl/media/354893

Recept

En dan nu een lekker, eenvoudig bij- of voorgerechtje dat je kunt maken met Veganella.

Ingrediënten

 • 2 avocado’s
 • 1 rol Veganella Gerookt 200 gram
 • Sap van 1 citroen
 • 5 eetlepels fijngehakte koriander
 • peper
 • zout
 • 4 tacochips

Bereiding

 1. Snijd de avocado’s doormidden. Verwijder de pit en schep het vruchtvlees eruit. Bewaar de schillen!
 2. Prak het vruchtvlees met de Veganella en het citroensap tot lekkere brij.
 3. Breng op smaak met peper en zout en meng er 4 eetlepels koriander doorheen.
 4. Schep het mengsel terug in de avocadohelften en strijk glad met de achterkant van een vochtige lepel.
 5. Garneer met de overgebleven koriander en steek in iedere helft een tacochip.

Eet smakelijk!

Dat was het voor deze keer! Mijn volgende blog verschijnt half juli. Tip: zet zondag 7 augustus vast in je agenda. Dan is het namelijk International Vegan Potluck Day. Voor alle potlucklocaties in Nederland die dag, en nog veel meer leuke vegan evenementen het hele jaar door, zie www.veganevents.nl.

Hartegroet van Jantien

De Gewilde Keuken

Sharing is Caring!
Tagged: , , , , , , , , , , ,

About the Author

Jantien Mijn naam is Jantien van der Meer. Inmiddels al meer dan vijf jaar zelfstandig werkend kok met een eigen vegan cateringbedrijf. Ik kook wereldwijd voor grote groepen tijdens (yoga)retraites Ik zorg met mijn plantaardige en biologische maaltijden dat de gasten zich voldaan voelen op een fijne manier. Zodat ze zichzelf volledig kunnen focussen op de retraite. Daarnaast zet ik me actief in om het bedrijfsleven groener en duurzamer te maken. Voor verschillende bedrijven verzorg ik regelmatig de bedrijfscatering. De ene keer is dat een heerlijk buffet voor in het bedrijfsrestaurant, de andere keer een uitgebreide lunch of borrel voor een groep medewerkers/collega’s. Bij mensen thuis koken doe ik ook graag! Daarom verzorg ik naast de bedrijfscatering en groepscatering ook graag privé diners. Bij een privé diner pas ik me aan zoals de klant het wil. Uitgebreide uitleg over al het heerlijks dat ik je voorschotel? Geef ik! Wil je me zo weinig mogelijk zien of horen? Ik verwissel stiekem de bordjes op tafel tijdens de overgang naar het nieuwe gerecht. De plantaardige keuken wordt steeds populairder en daar werk ik graag aan mee. Ik geef graag workshops aan mensen die (beter) willen koken in de plantaardige keuken zodat de drempel naar een plantaardig voedingspatroon nog lager wordt. Ik kook altijd met biologische producten van producenten en kwekers waarmee in de lijntjes kort houd. Hierdoor garandeer ik pure ingrediënten van de hoogste kwaliteit! Een etentje gepland maar geen idee wat je moet koken voor al die mensen? I am here <3