Heb je wat op jouw lever? En een heerlijk recept voor wortelsaus

Voorjaarsmoeheid, heb je daar ook last van? Ik wel. Als de zon schijnt barst ik van de energie maar zodra hij weg is kom ik in een soort winterslaap modus.

Voor mij betekent dat extra werk voor mijn lever. De lever heeft zo’n 500 verschillende taken! De lever is het belangrijkste orgaan voor het verteren van vet en het ontgiften. Ieder vetmolecuul dat je eet, gaat door je lever. Maar als je lever overbelast raakt, kan de leverfunctie vertragen waardoor bijvoorbeeld vetten slechter verteerd worden en dat draagt niet bij aan je vitaliteit. Read more

De Libanese keuken + recept Kibbeh

Libanese keuken vegetarisch recept KibbehDe Libanese keuken biedt veel inspiratie voor de veganistische keuken. Daarom zet De Gewilde Keuken regelmatig Libanese mezzes op haar menu. In de Libanese keuken wordt er veel gekookt met verschillende granen, peulvruchten, noten, fruit en allerlei spannende kruiden.

Denk aan rozenwater of za’tar (kruidenmengsel met o.a. sumac, thijm en sesamzaad). Je waant je in een sprookje uit 1001 nacht. Hummus, baba ghanoush en falafel kennen we natuurlijk wel. Dat zijn gerechten die al lang geïntroduceerd zijn in de Westerse keuken. Ook zijn ze inmiddels bij de meeste supermarkten verkrijgbaar.

Read more

Workshop scrum koken voor ASN bank Den Haag

Samenwerking tussen De Gewilde Keuken en CookCookCatering: Workshop scrum koken voor ASN Bank Den Haag.

Het team van ASN Bank had de vraag om als onderdeel van hun teambuildingsdag ‘echt lekker’ vegan te leren koken. Onder begeleiding van De Gewilde Keuken en CookCookCatering gingen twee teams aan de slag om het best gewaardeerde vegan hoofdgerecht te creëren. Van ‘scratch up’ via de scrum agile methode.

Om te beginnen kregen de deelnemers een aantal basisprincipes van de vegan keuken uitgelegd. Vervolgens gingen ze aan de slag: receptuur ontwikkelen, een prototype van het gerecht maken, dit gerecht aanpassen en uiteindelijk in een korte tijd het gerecht voor de hele groep koken inclusief het opmaken van de borden. Read more

Recept voor chai pudding

De Gewilde Keuken is gespecialiseerd in cross-over tussen verschillende wereldkeukens en voedingsfilosofieën. Ik kook heel graag met kruiden die in de Ayurvedische keuken worden gebruikt. Deze kruiden zorgen niet alleen voor een heerlijke smaak en finishing touch aan een mooie gerecht, maar daarnaast ondersteunen ze ook lichaam en geest. Kruiden en specerijen maken het eten ook beter verteerbaar en zij zorgen voor een betere opname van voedingsstoffen in het lichaam.

Om je kennis te laten maken met de kracht van kruiden deel ik met jullie graag een recept voor Chai-pudding gemaakt met Chai Yogi Thee. Read more

Van cashew tot kaas

Een heerlijk voorafje!

Dat je van noten en zaden melkachtige drankjes kunt maken wist je waarschijnlijk al. Steeds meer supermarkten verkopen naast dierlijke melk en sojadrank ook amandel-, haver- of zelfs cashewnotendrink. Maar wist je dat je er ook heel goed kaas van kunt maken? Je kunt het zelf doen als je een goede keukenmachine hebt, maar er zijn er ook steeds meer zo te koop. De kaasjes van Fairly Cheesy zijn bijvoorbeeld allemaal gemaakt met noten en zaden als basis. Zo ook Veganella, een mozzarella-achtige kaas op basis van cashewnoten. Bij de plaatselijke Natuurwinkel vroegen ze me of ik hem wilde proberen om er eventueel iets over te schrijven, en ik zei natuurlijk ja. Met deze heerlijke kaas gaan we zometeen iets lekkers maken.

Read more